Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń! +48 576 142 509 Sklep online Twój koszyk

Miłorząb japoński (Ginkgo Biloba)

Strona główna » Blog » Miłorząb japoński (Ginkgo Biloba)

Miłorząb japoński to roślina o walorach ozdobnych. Nie każdy zdaje sobie sprawę z jak dobroczynnych właściwości słynie miłorząb. Tymczasem okazuje się, że miłorząb japoński charakteryzuje się silnymi właściwościami kosmetycznymi. Z tego też względu ekstrakt z tego drzewa znajdziemy w wielu preparatach kosmetycznych. Warto poznać jego działanie i zastanowić się nad tym, czy warto stosować kosmetyki, w których składzie znajduje się ekstrakt z miłorzębu.

Miłorząb japoński – w jakich preparatach go znajdziemy?

Miłorząb japoński

Miłorząb japoński jest długowiecznym drzewem, którego ojczyzną są przede wszystkim Chiny. Najcenniejszym surowcem zielarskim są liście tej dobroczynnej rośliny. Zbierane są one przede wszystkim wiosną, a następnie suszone. Miłorząb japoński posiada wiele właściwości leczniczych, dlatego jest wykorzystywany w medycynie ludowej. Ekstrakt z tego cennego drzewa znajduje się także w wielu preparatach kosmetycznych, np. na cellulit. Mowa tu między innymi o kremach do twarzy, zarówno tych na dzień jak i na noc. W ekstrakt z tej rośliny bogate są także sera do pielęgnacji cery i skóry w okolicy oczu. Wreszcie, miłorząb znajdziemy w preparatach przeznaczonych do nawilżania skóry całego ciała. Chodzi przede wszystkim o balsamy oraz masła. Nie brakuje go także w kremach do rąk, odżywkach, a nawet szamponach.

Za dobroczynne właściwości miłorzębu odpowiadają cenne związki w nim zawarte

Sprawdź jak zredukować cellulit

Są to przede wszystkim:

  • hydrokwasy,
  • flawonoidy,
  • biflawony,
  • laktony terpenowe.

Wyżej wymienione związki sprawiają, że miłorząb japoński jest składnikiem wyjątkowym. Warto więc poszukiwać preparatów leczniczych oraz kosmetycznych z jego dodatkiem

Nolicell na cellulit

NOLICELL
SERUM ANTYCELLULITOWE Z MIŁORZĘBEM JAPOŃSKIM W SKŁADZIEZAMÓW

Miłorząb japoński – poznaj jego cenne właściwości

Jak już wspomniano powyżej, miłorząb japoński słynie z wielu cennych właściwości. Pora je poznać. Przede wszystkim roślina ta zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Zawiera bowiem mnóstwo cennych dla naszej skóry antyoksydantów. Kosmetyki z jej dodatkiem są więc w stanie wygładzić drobne zmarszczki, które nie zdążyły się jeszcze utrwalić. Preparaty wzbogacone w miłorząb japoński są również w stanie uszczelnić naczynia włosowate. Dzięki temu nie idealnie nadadzą się one do pielęgnacji cery płytko unaczynionej oraz takiej, która została dotknięta problemem trądziku różowatego.

Miłorząb zadziała także na trądzik pospolity, ograniczając liczbę wykwitów zapalnych. Posiada on także właściwości rozjaśniające cerę. Może nadać jej promienny koloryt oraz zdrowy blask

Nie ulega wątpliwości, że kosmetyki zawierające w swoim składzie ekstrakt z miłorzębu pomogą w rozjaśnieniu uporczywych przebarwień zarówno tych posłonecznych jak i potrądzikowych. Miłorząb japoński na cellulit również ma szansę zadziałać. Składnikowi temu nie sposób bowiem odmówić właściwości ujędrniających. Roślina ta charakteryzuje się także działaniem napinającym oraz detoksykującym. Trzeba zaś przyznać, że toksyny nagromadzone pod naszą skórą stanowią jedną z przyczyn pomarańczowej skórki. Wszelkie preparaty, w składzie których znajdziemy ekstrakt z miłorzębu powinny być stosowane na starannie oczyszczoną skórę twarzy. W przeciwnym bowiem razie nie będą miały szansy aktywnie zadziałać.

Uwaga!

TERAZ na stronie nolicell.pl na hasło rabat10 otrzymasz 10% rabatu na krem na cellulit Nolicell. Kliknij i sprawdź!


Bibliografia

1. V. Bayrakci Tunay i inni, Effects of mechanical massage, manual lymphatic drainage and connective tissue manipulation techniques on fat mass in women with cellulite, Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology: JEADV, 2010
2. Stanisz B, Regulska K, Paszun S, Grzeszak K. Cellulit – defekt kosmetyczny czy choroba XXI wieku? 2012
3. Załęska-Żyłka I., Cellulit jako problem medyczny, 2008

4 głosów

Komentarze

Najka - 2021-05-02 08:50:25

Kiedyś miałam balsam i tam był miłorząb japoński i był boski, aż chyba sobie poszukam czegoś ponownie z tym..

Opinie o Nolicell - od naszych klientów

Informacje o wysyłce: Zamów teraz, a paczkę wyślemy w ciągu 24 godzin (w dni robocze) 😊