Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń! +48 576 142 509 Sklep online Twój koszyk

Pantenol (D-panthenol)

Strona główna » Blog » Pantenol (D-panthenol)

Pantenol to jeden z najbardziej popularnych składników kosmetycznych. Oprócz cennych właściwości dla skóry wykazuje również szereg korzystnych efektów dla włosów czy paznokci. W związku z tym wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym na szeroką skalę, poprawiając tym samym wygląd i kondycję skóry. Jak dokładnie działa? Jakie właściwości wykazuje? Dowiesz się z poniższego artykułu.

PantenolPantenol na cellulit i inne właściwości

Pantenol na cellulit to tylko jedno z zastosowań prowitaminy B5. Jako składnik naturalnie występujący w skórze, włosach i paznokciach świetnie się wchłania i poprawia kondycję skóry. Stosowany jest głównie w kosmetykach regenerujących i nawilżających.

Wśród najważniejszych właściwości D-Panthenolu wymienia się przede wszystkim:

  • działanie lecznicze, ponieważ skutecznie łagodzi podrażnienia, zaczerwieniania i uszkodzenia skóry. W związku z tym znany jest jako składnik kosmetyków na poparzenia słoneczne,
  • pobudza podziały komórkowe w skórze,
  • wykazuje silne działanie regenerujące, co sprzyja wzmacnianiu skóry dotkniętej cellulitem,
  • nawilża, zmiękcza i uelastycznia skórę,
  • pobudza wzrost i odnowę komórek,
  • stymuluje syntezę białek i lipidów,
  • pobudza podziały komórek naskórka i fibroblastów, a także skóry właściwej,
  • posiada delikatne właściwości antybakteryjne i konserwujące,
  • wzmacnia ochronną barierę lipidową naskórka,
  • przynosi ulgę w przypadku poparzeń,
  • zapobiega utrzymywaniu się blizn.
Nolicell na cellulit

NOLICELL
SERUM NA CELLULIT Z PANTENOLEM W SKŁADZIEZAMÓW

Pantenol – związki aktywne i pochodzenie

Panthenol, czyli prowitamina B5, to substancja organiczna należąca do grupy alkoholi. Panthenol to składnik naturalnie występujący w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach. Buduje je, ale także wpływa na ich lepszą kondycję. W trakcie procesu utleniania panthenol zmienia się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5. Jako prowitamina panthenol nazywany jest również prekursorem witaminy B5. To oznacza, że z udziałem swoich cząsteczek, które mają małe rozmiary, efektywniej pokonują barierę skóry, przekazując w jej głębokie warstwy składniki odżywcze.

Sprawdź jak powstaje cellulit!

Pantenol – zastosowanie

Pantenol znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Stosowany jest nie tylko w preparatach kosmetycznych, ale również w wyrobach medycznych. Dodawany jest do kremów do rąk, ponieważ działa nawilżająco i wygładzająco

Ponadto do odżywek i szamponów do włosów, ponieważ ma zbliżoną budowę jak keratyna, czyli białko, które buduje włosy, skórę i paznokcie. Pantenol jest również powszechnym składnikiem odżywek do paznokci, ponieważ wzmacnia je i regeneruje. Znajduje także zastosowanie w kremach leczniczych, które przydatne są jako preparaty wspierające skórę po zabiegach dermatologicznych. Wykorzystywany jest także do kropli i płynów do soczewek, chroniąc oczy przed wysuszeniem i podrażnieniem. Natomiast jako składnik silnie nawilżający i regenerujący dodawany jest również do kremów i balsamów na cellulit. Podsumowując, pantenol używany jest w branży kosmetycznej niemal w każdej dziedzinie. Dzięki temu znacząco przyczynia się do wzmacniania i regeneracji skóry, szczególnie gdy pojawiają się na niej objawy skórki pomarańczowej.

Uwaga!

TERAZ na stronie nolicell.pl na hasło rabat10 otrzymasz 10% rabatu na krem na cellulit Nolicell. Kliknij i sprawdź!


Bibliografia

1. Pieniążkiewicz J.M., Cellulit – profilaktyka i zwalczanie. Współpraca kosmetologa z lekarzami różnych specjalizacji, 2006
2. Bruce E. Katz, Modelowanie sylwetki, 2012.

1 głosów

Komentarze

Opinie o Nolicell - od naszych klientów

Informacje o wysyłce: Zamów teraz, a paczkę wyślemy w ciągu 24 godzin (w dni robocze) 😊